dimarts, 30 de novembre del 2010

Formatge artesà de pastor



Formatge artesà de pastor elaborat pel Sergi i l´Eva de Capafonts, una parella de formatgers joves, ilusionats, instal.lats al mig de les muntanyes de Prades, on porten el seu propi ramat, una petita explotació de cabres.

Cabres que surten a pasturar cada dia en un entorn privilegiat, i que són munyides diariament a mà pel seu pastor, com es feia antigament.

El resultat són tres tipus de formatges d´elaboració artesana, on el temps de maduració juntament amb l´alimentació natural i el clima de la regió, els dóna a cadascú el seu olor i sabor característics.

Un mató de cabra i un formatge fresc, per assaborir l´expressió més fresca de la llet de cabra, amb una textura tendra i un gust suau, cremós, agradable.
I un formatge madurat, únic per les seves característiques organolèptiques.

Formatge ric en proteines d´alt valor biològic destacant el seu contingut en calci, fòsfor i magnesi. El seu valor nutricional depèn del grau de maduració. En general, quant més grau de maduració més pèrdua d´aigua i una major concentració de nutrients.

Uns formatges amb sabor a fruits secs, glans, bolets, herbes aromàtiques.
Uns formatges per assaborir-los lentament.

Es poden degustar amb una amanida i un bon pa, acompanyats d´un vi negre jove o un vi blanc criat amb fusta. També donareu un nou aire a plats com el carpaccio, una escalivada acabada de fer, o farcint una flor de carbassó feta lleugerament en tempura.
Si els prenem com a postres, el mató de cabra i el fresc, tenen bona combinació amb un rajolí de mel, confitures, o fruits secs, i acompanyats de ratafia, moscatell o vi dolç. També en gelats i sorbets.

Els formatges es comercialitzen amb el nom "Formatges artesans La Vall del Brugent" i el nostre logotip. Durant els mesos de novembre a gener la producció de formatges s´atura per poder alimentar als cabrits acabats de néixer amb la llet materna.

Contacte:

granjaserra@hotmail.com
C/Major 9 Capafonts 43364 (Baix Camp)

L´Eva i el Sergi som socis d´ACREFA: Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans i de l´ARCC,l´Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya.

Si ens voleu conèixer millor:

Suplement revista Cuina Formatges artesans
www.acrefa.com
www.latacaverda.blogspot.com
www.elcampdetarragona.net/ca/descarregues/13/programa_pdf.pdf

3 comentaris:

  1. Es poden comprar els vostres formatges en alguna botiga de la ciutat de Tarragona?

    Gràcies

    ResponElimina
  2. Ei molt guapo aquest blog i les fotos també!!
    Ja ens veurem per capafonts!!i que plogui que el temps está boig!!Salut familia!!

    ResponElimina
  3. Nosaltres ho vem descobrir a traves d’un pack que feia l’hotel la grava, i el que es tant l’activitat amb les cabretes com el dinar a mas fortet va sortir perfecte. Per part del hotel, inicialment van haver-hi algun que altre entrebanc, però posterior a la nostre estada s’han posat en contacte amb nosaltres per solucionar-ho. Resumint, que per poc que es pugui ens escaparem per tastar els formatges tant bons que teniu, ja que des de que els varem provar no trobem el gust als formatges tradicionals. De fet, ara hi ha una fira medieval en la que van formatgers i res té que veure amb el formatge del Sergi i l’Eva. Esperem i desitgem que la formatgeria us vagi molt bé, ja que mimeu el mes mínim detall i això és nota amb el resultat final. Ens vem quedar amb ganes de tastar el mató, per el pròxim cop ja el reservarem amb antelació. I per part del hotel la grava recalcar que, es cert el que posa en moltes critiques de Internet, que et volen fer sentir com a casa, doncs la meva estada no va sortir com esperava però posterior i sincerament no m’ho esperava, van contactar amb mi per tal de saber el que havia passat i aclarir el tema quan ja no tenien l’obligació de fer-ho. Agraeixo molt tant per part del Sergi i l’Eva com per part de l’hotel, el tracte tant personalitzat que heu tingut amb nosaltres

    ResponElimina